Turutstyr: Exped Orion II Extreme

Exped Orion II Extreme ved Tasermiutfjorden på Grønland. (Foto: Mari Valen Høihjelle)

2-mannsteltet Exped Orion II Extreme ved Tasermiutfjorden på Grønland. (Foto: Mari Valen Høihjelle)

Jeg skriver ikke om turutstyr på bloggen min. Før nå.

Hvorfor? Fordi bra utstyr må deles. Jeg kjøper alt selv og er ikke sponset. Anbefaler derfor bare utstyr jeg selv liker veldig godt.

I vår innså jeg og kjæresten at vi trengte nytt telt. Etter å ha fått hund ble det særdeles lave tunellteltet vi hadde i trangeste laget. Dessuten skulle vi på langtur på Grønland, og da trengte vi noe som passet våre behov bedre.

Vi solgte gammelteltet, og begynte på Operasjon Finne Nytt Telt. 

Det vi ville ha:

 • 4-sesongers selvstående telt med god høyde
 • 2 innganger (vi har litt forskjellig behov for orden)
 • Div smarte løsninger (den berømte x-fakoren)
 • Tåler sterk vind
 • Vekt på 2,5-3,5 kg.

Jeg er ikke en som gjør større utstyrskjøp på impuls. Derfor, etter en måneds research, falt valget på 2-mannsteltet Exped Orion 2 Extreme, som tikket alle boksene. De fleste forbinder Exped med liggeunderlag i ypperste klasse. Jammen kan de ikke lage telt, også!

IMG_0043

Exped Orion (nærmest) – et prima hjem for langturer.

Jeg anbefaler Orion på det varmeste. Hvorfor? Jo, nå skal du høre:

 • Komfort: I to uker i strekk var Orion hjemmet vårt, og det var virkelig et godt og romslig sted å bo. To innganger og to fortelt er praktisk, øker komforten og fremmer husfreden. Man kan organisere akkurat slik man vil, gå på do når man vil, osv – uten å forstyrre samboeren. Takhøyde på hele 1,3 m gjør at man kan sitte oppreist. Perfekt om man er værfast en dag eller to, eller bare vil sitte og spille kort.
 • Lett å sette opp: Fargekoder og nummererte stangkanaler gjør teltet enkelt og raskt å sette opp. Siden det er et selvstående telt, slipper man slapp teltduk, slik det lettere blir på tunelltelt. Et selvstående telt er også en fordel på lite teltpluggvennlige underlag som svaberg eller sand. Teltet ligner på et kuppeltelt, men er faktisk et tunelltelt med en langsgående stang.
 • Smarte detaljer: Sånne små ting som gjør at du elsker det: Tørkeloft i mesh i taket (kan tas ned), fire lommer i innerteltet (topp for småting og organisering), to innganger gir fantastisk ventilasjon, glidelåsene lyser i mørket og gode bardunposer (adjø, bardunfloker fra helvete).
 • Værhardt: Det heter ikke Extreme for ingenting. Jeg har ikke opplevd sterk vind med det ennå, men dette er Expeds sterkeste telt og skal kunne hamle opp med alt av hva naturen har å by på av vær og vind. God vanntetthet.
 • Vekt: Nei, dette er langt fra det letteste på markedet med sine 3,2 kg. Men, det er heller ikke tungt. Synes det er verdt å bære på på lengre turer, der både komfort og vær og vind har mye å si.
 • Noen minus: Lite holdbar og upraktisk teltpose. Fikk lett rifter. Glippe mellom teltduk og bakken. Dette gir god ventilasjon, men gjør også at mygg har fri inngang til ytterteltet. Glippen kan også være en ulempe om vinteren.
Innekokkelering for regntunge dager.

Innekokkelering for regntunge dager.

Konklusjonen? I heart Orion. I  mine øyne er dette det mest praktiske teltet man kan tenke seg. Panoramautsikten (som man ofte får på kjøpet) er heller ikke å forakte.  Koster fra 6500 til 7999 kr. Alltid verdt å sjekke Finn.no eller Fjellforum for bruktutstyr med snillere prislapper. 

For litt nærmere info om teltet, kan du sjekke ut Expeds hjemmesider.

For ordens skyld: Teltet er brukt i Jotunheimen (juli), 12 netter på Sør-Grønland (juli) og tre netter i Tafjordfjella (september) + div. Jeg har til gode å bruke teltet om vinteren (kommer). Siden det ikke har stormmatter, er jeg spent på hvordan det takler høyfjellet.

IMG_7341

God takhøyde for mann på 1.93. Super ventilasjon og utsikt.

Ganske fint også, da?

Ganske fint også, da? Tafjordfjella.

5 tanker på “Turutstyr: Exped Orion II Extreme

 1. Hei – Unnskyld min google norsk … men jeg vurderer Orion II ekstreme. Jeg er også 6’3 «høy (du er 1.93m, ikke sant?) Og mens Orion II har mye høyde / takhøyde, jeg spørsmålet om teltet er lang nok? Må du sove i en vinkel?
  Hva om to høye menn dele teltet? Takk!
  Peter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s